Amerikafesten 2011

Fiskeridagene i Åkrehamn på Karmøy er en stor folkefest med kremmere, fiskekonkurranser, utstillinger og konserter på kveldene. Den foregår alltid i uke 31 og ble dette året arrangert for 16 gang i rekken.  Årets Fiskeridager ble besøkt av 20.000 personer og hadde dette året Sild som hovedtema. Fjorårets Fiskeridager ble åpnet av Deadliest Catch stjernen Sig Hansen eller Sigurd Johnny Hansen som er hans fulle navn. Hans foreldre kommer fra Karmøy og Åkrehamn. Sig Hansen var gjest under hele festivaluken og det var veldig mange andre norsk amerikanere innom på festivalen.

Karmøybuer har i fra 1850 årene utvandret til USA med en topp rundt 1910 og mellom 1950 og 1960. Flere tusen Karmøybuer reiste, for det meste mannfolk som arbeidet som bønder, snekkere og fiskere. Etter hvert fikk de familiene over til sitt nye hjemland. Karmøybuer som dro på femti og seksti tallet har stadig sterke røtter i Norge og reiser ”hjem” til gamlelandet ofte. Da undertegnede på fjorårets festival så hvor mye oppstyr en krabbefisker fra Seattle laget, startet tankevirksomheten på hvordan vi kunne lage en sosial happening mellom Karmøybuer og de som reiste ut. Som Rotarymedlem var det naturlig å komme med et forslag om Amerikafest under Fiskeridagene i 2011. Styret var positive og medlemmene meldte seg fort til å være med i komiteen, som arbeidet med å få USA`s ambassadør og Norges konsul i Seattle over til Karmøy. Mange var skeptiske til at vi kunne få det til, men heldigvis sa begge ja da de fikk innbydelsen. De ble for øvrig innkvartert privat i det flotte havneområdet i Åkrehamn hos Rotary medlem Rolf Pedersen. Det var viktig å få ut innbydelsen tidlig til Norskamerikanerne og vi kan takke Karmøyklubben i Seattle for at så mange fikk innbydelsen gjennom e-post og telefoner rundt i hele USA.
Vi hadde i utgangspunktet plass til 230 personer på festen, men pågangen var stor både fra inn og utland. Etter en gjennomgang med huseier høynet vi antallet til 260 personer som skulle få Komle, kaker og kaffe samt underholdning og hilsener. En stor takk til Rotary klubbens medlemmer både i Amerkafestkomiteen og servitører som sammen med Åkra Blå kors sørget for at festen ble en endeløs suksess fra første til siste minutt.
Amerikafest dagen startet med en mottakelse hos Ordfører Kjell Arvid Svendsen der Ambassadør Barry B. White, Konsul Kim Nesselquist, medlemmer fra Karmøyklubben i Seattle og personer fra Rotary`s Amerikafestkomitè var tilstede. Turen gikk videre til Fiskeridagsområdet i havnen, Fishermen`s Memorial på Ferkingstad og tilslutt til Amerikafesten der det allerede var fullt hus og forventningene var høye for kveldens program.

1

Klubbens President Charlotte Nielsen sammen med past president Kari Tove Jensen åpnet festen med flaggborg inngang der det norske og amerikanske flagget ble satt ned på scenen. Presidenten ønsket alle velkommen og festligheten ble markert med 1 minutts stillhet for terror ofrene i Oslo og Utøya.

Rotary medlem Lasse Pedersen, kjent lokal gjøgler, revyartist og forfatter var kveldens konferansier og sørget for at alle hadde en veldig hyggelig opplevelse.  God underholdning fra koret Voice of Joy, Synnøve Aanensen og Solfrid Brekkå, pianospill av Hans Petter Tangen og hilsninger fra Ordfører, Ambassadør, Konsul, Leder i den lokale Sons of Norway klubben, Nestleder i Karmøyklubben i Seattle og Guvernør i distrikt 2250. Komle med tilbehør samt kaffe og kaker falt i smak både blant publikum og prominente gjester.

2

I etterkant av festen har vi fått mange hyggelige og positive tilbakemeldinger fra deltagere. Skriftlige hilsener fra Ambassadør og konsul som hadde en flott opplevelse på Karmøy, og gjerne kommer igjen ved en annen anledning.

Komiteen skal i nærmeste fremtid ha et evalueringsmøte, og etter de mange positive tilbakemeldingene ser vi ikke bort fra at oppfordringer om en ny Amerikafest neste år blir vedtatt.

Slik så invitasjonen ut for Amerikafesten 2011:

invitasjon_amerikafest_NO